Do góry

Desery Przepis na:

Ryż basmati z sosem truskawkowym i prażonymi migdałami

Ryż basmati z sosem truskawkowym i prażonymi migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1854

Dodano:

Odsłon: 131

Dzielę się z Wami przepisem na szybki, pyszny i zdrowy deser. Jeśli lubicie gorącą szarlotkę w połączeniu z lodami waniliowymi, na pewno i w tym wariancie się rozsmakujecie. Gorący ryż basmati, ugotowany al dente, z dodatkiem cukru waniliowego, słodkie truskawki połączone z kwaśną gęstą śmietaną i świeżo prażone płatki migdałów - czy trzeba coś jeszcze dodawać? Raj dla podniebienia, który warto serwować w duuużych ilościach.

Składniki

  • 1 kg świeżych truskawek
  • 1 duża kwaśna śmietana 18%
  • 2 woreczki ryżu basmati
  • 3 torebki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru kryształ lub trzcinowego
  • garść płatków migdałów
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem cukru waniliowego, najlepiej krócej o około 2 - 3 minuty, żeby nie był rozgotowany. Odcedzić.
    W czasie, kiedy gotuje się ryż, obrać z szypułek truskawki, opłukać i osączyć. Rozgnieść w misce widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, nie blendować - chodzi o to, by było widać ich kawałki. Dodać śmietanę i dosłodzić tak, jak lubicie, wymieszać, odstawić na chwilę do lodówki.
    Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów na złoto, lekko przestudzić.
    Podawać w miseczkach lub salaterkach: najpierw nakładać gorący ryż, na to wylać dużą porcję sosu truskawkowego i posypać płatkami migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 czerwca No, no, ja myślałem, że słodycz, to tylko u nie jako odskocznia od ostrości, a tu takie pyszności znienacka ;)
Pyszny deser, zwłaszcza teraz, gdy jeszcze truskawki mam na działce :D
Odpowiedzi: 16 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń