Do góry

Desery Przepis na:

Ryż na mleku z musem jabłkowym

Ryż na mleku z musem jabłkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1155

Dodano:

Odsłon: 1838

dla małych i dużych :)

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka ryżu białego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jabłka + odrobina cukru do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem [lub takim specjalnym do gotowania mleka] gotujemy mleko z cukrem waniliowym*. Gdy się zagotuje wsypujemy ryż. Gotujemy do miękkości bardzo często mieszając[!] żeby się nie przypalił aż do momentu gdy ryż zrobi się miękki, a mleko odparuje. W razie konieczności gdyby ryż był twardy a mleko odparowało można doleć jeszcze trochę mleka.

    Mus: obieramy jabłka i kroimy na cząstki. Dusimy z odrobiną cukru do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

    Do miseczki dajemy ryż na to mus jabłkowy. Smacznego ;)


    * jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać jeszcze cukru wg własnego uznania, aczkolwiek ja uważam że jedna torebka cukru waniliowego w zupełności wystarczy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń