Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż po meksykańsku z pikantną wieprzowiną

Ryż po meksykańsku z pikantną wieprzowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4329

Dodano:

Odsłon: 1625

Dzisiaj proponuje coś dla miłośników ryżu i wyrazistego smaku. Mieszanka warzyw, nasączony sosem ryż, a do tego pikantna wieprzowina - tak pokrótce można scharakteryzować moją propozycją.

Składniki

  • Schab bez kości 30 dag
  • Ryż 2/3 szklanki
  • Kukurydza konserwowa 1 szt.
  • Fasola czerwona konserwowa 1 szt.
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Pomidory krojone z puszki 1 szt.
  • Pomidory 3 szt.
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Czosnek 4-5 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa shoarma 2-3 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Olej sezamowy 2 łyżki
  • Woda 1 szklanka
  • Szczypiorek 1 pęczek
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab umyć i wysuszyć, pokroić w kostkę (albo w paseczki). W misce wymieszać 1 łyżkę oleju rzepakowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, przyprawę shoarmę, sól, pieprz i kawałki mięsa. Marynować przez kilka godzin w lodówce.

  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, obie cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.

  3. Pomidory sparzyć wrzątkiem, na chwilę odstawić, a następnie obrać skórkę. Obrane pomidory zmiksować w blenderze, dodać zalewę z pomidorów krojonych z puszki oraz szklankę wody. Doprawić solą i pieprzem.

  4. Na suchą, rozgrzaną patelnie wsypać ryż i chwilę podsmażyć.

  5. Następnie dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, obie cebulę. czosnek i wszystko podsmażyć.

  6. Gdy ryż stanie się szklisty stopniowo dolewać sos pomidorowy.

  7. Na innej patelni smażyć mięso do miękkości. W razie potrzeby można dolewać wody, żeby mięso nie stało się zbyt suche.

  8. Paprykę umyć, wykroić gniazdo, pokroić w kostkę i dodać do ryżu. Fasolę i kukurydze odcedzić również dodać reszty dania. Dokładnie wymieszać i gotować przez chwilę.

  9. Na sam koniec gotowania dodać odcedzone pomidory krojone z puszki. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze przez chwilę, aby wszystkie smaki się przegryzły.

  10. Wyłożyć ryż z warzywami na talerz, na wierzch wyłożyć kawałki mięsa i posypać pokrojonym szczypiorkiem.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń