Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż smażony w ananasie

Ryż smażony w ananasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 327

Dodano:

Odsłon: 9942

danie warte spróbowania

Składniki

  • 1 torebka ryżu basmati, 100g
  • świeży ananas, 1
  • cebulki dymki, 3
  • papryka chili, 1
  • pasty krewetkowej, 2 łyżeczki
  • pęczek szczypiorku, 1
  • oliwy z oliwek, 1 łyżka
  • ząbki czosnku, 2
  • sosu sojowego, 1 łżka
  • cukru, 1 łżeczka
  • natka pietruszki lub kolendra
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ananas umyć i przekroić wzdłuż wraz ze skórą. Środek ananasa wydrążyć, nie uszkadzając skorupy, miąższ pokroić w kostkę, włożyć do miski, a wydrążone skorupy zachować. Czosnek i cebulkę obrać i drobno posiekać. Szczypiorek i chili umyć, z chili usunąć nasionka i posiekać. Posiekaną cebulkę, szczypiorek i chili wymieszać z pokrojonym w kostkę ananasem. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć czosnek i pastę krewetkową na złoty kolor (uważać aby ich nie przypalić), dodać ryż, sos sojowy, cukier, wymieszać i smażyć aż całość będzie równomiernie gorąca. Wymieszać z kostkami ananasa i wypełnić połówki ananasa. Udekorować natką pietruszki(kolelendrą) albo owocami morza

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń