Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z jabłkami i bitą śmietaną

Ryż z jabłkami i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4718

Dodano:

Odsłon: 7441

Pyszne danie obiadowe lub wykwintny deser.,świetny na chłodne dni:)Polecam:)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.Na patelni lub w garnku roztopić masło,wrzucić jabłka i smażyć.Jak się trochę zesmażą ,wsypać cukier, cynamon,od czasu do czasu mieszając.Smażymy do uzyskania musu,jednolitej masy.

  2. W czasie gdy jabłka się smażą robimy ryż.Do garnka wlać wodę oraz 200 ml mleka,zagotować i włożyć ryż,który się powinien gotować 15 minut(do ryżu dodać cukier waniliowy) i mieszać kilka razy.

  3. W wysokim naczyniu ubić bitą śmietanę,wg przepisu na opakowaniu.Przygotować talerze.Układamy na nie warstwę ryżu i warstwę musu jabłkowego.Na wierzch kładziemy bitą śmietanę i posypujemy lekko cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń