Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z kurczakiem, warzywami i uchem Judasza

Ryż z kurczakiem, warzywami i uchem Judasza

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 21

Dodano:

Odsłon: 5812

Fantastyczne danie "po azjatycku": ryż z kurczakiem, warzywami i uchem Judasza (albo grzybkami mun - jak kto woli) mocno przyprawione curry.

Składniki

  • Filet z piersi kurczaka - 1 pojedynczy
  • Marchewka - jedna duża albo 2 mniejsze
  • Pietruszka - jedna duża
  • Seler - korzeń - pół małego
  • Por - częśc biała - tak z 10 cm
  • Fasolka szparagowa - garść
  • Grzybki mun (nazywane też uchem judasza lub uchem bzowym) - 3-4 sztuki średnie
  • Ryż parboiled - 100 g (1 torebka)
  • Olej rzepakowy do podsmażenia - 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Przyprawa curry - 1 duża łyżka stołowa do warzyw
  • Przyprawa curry do gotowania ryżu - płaska łyżeczka
  • Przyprawa curry do kurczaka - płaska łyżeczka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie warzyw
    Marchewkę, pietruszkę, seler - pokrój w drobne słupki (takie mniej więcej jak 4 złożone zapałki). Por pokrój w półtalarki, fasolkę na kawałki takiej mniej więcej długości jak słupki marchewki. Warzywa podsmaż ze 2-3 minuty na rozgrzanym oleju ciągle mieszając. Następnie podlej odrobiną wody i duś na małym ogniu po przykryciem. Warzywa powinny nie być rozmiękczone, tylko lekko al dente. Przed końcem duszenia dodaj łyżkę curry i dokładnie wymieszaj.

  2. Ucho Judasza
    Przygotuj grzybki. Ja mam zawsze swoje, zbierane w grudniu albo styczniu w starym parku na starych gałęziach czarnego bzu. Podsuszone zużywam przez cały rok do różnych potraw, aż do następnej zimy. Jeśli nie masz - mogą to być suszone grzybki mun ze sklepu. Biologicznie to ten sam gatunek. O zdrowotnych właściwościach grzybków mun (czy naszego ucha bzowego, zwanego też uchem Judasza) nie będę się rozpisywał - jest tego mnóstwo w internecie. Zapewniam tylko, że warto je jeść, nawet bardziej niż warto ;).

  3. Przygotowanie grzybków
    Grzybki namocz w zimnej wodzie przez ok. 20 minut - nabiorą wtedy "życia" :). Wodę z moczenia grzybków odlej i potem gotuj je w osolonej wodzie przez ok. 10 min.
    (Grzybki przed i po moczeniu widać na zdjęciach obok).
    Po ugotowaniu pokrój grzybki na paseczki, takie z pół centymetra szerokości, dodaj do warzyw i wymieszaj.

  4. Przygotowanie kurczaka
    Filet z piersi kurczaka pokrój w cienkie paseczki, wymieszaj je z łyżeczką oleju i łyżeczką curry i podsmaż na suchej rozgrzanej patelni ciągle mieszając. Smaż tak ze 2-3 minuty, żeby nie przesuszyć, ale też żeby mięso nie było w środku surowe. Tak przygotowane mięso dodaj do warzyw, całość wymieszaj i podgrzej ciągle mieszając, żeby przemieszać smaki.

  5. Ryż
    Ryz ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, w osolonej wodzie. Do wody, w której będziesz gotować ryż dodaj płaską łyżeczkę curry. Ryż nabierze wtedy słonecznego koloru i egzotycznego smaku curry.

  6. Podanie.
    Gorące warzywa z kurczakiem i grzybkami wyłóż na talerz, obok połóż porcję ryżu. Możesz też ryż dodać do warzyw, wymieszać i razem podgrzać i podawać taki wymieszany. Ja zajadam się takim i takim i smakuje mi wybornie. Czego i Wam życzę.
    Oczywiście podajemy "na gorąco" ;).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń