Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 452 Ocena: 6664

Dodano:

Odsłon: 8272

Dziś na obiad proponuję ryż z warzywami, wolno gotowany jak risotto. Pod sam koniec dodajemy startego świeżego ogórka.

Składniki

  • ryż 100 g
  • ząbki czosnku 2 sztuki
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • susz warzywny 2 łyżki
  • świeży ogórek 100 g
  • gorąca woda 500-600 ml
  • majeranek, sól, pieprz
  • pasta wasabi lub tarty chrzan
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy lekko przepłukany ryż, mieszamy aby każde ziarenko obtoczyło się w tłuszczu. Następnie mieszając wlewamy pierwszą partię wody i suszone warzywa i posiekany czosnek. Wodę systematycznie dolewamy w miarę pęcznienia ryżu.

    Po ok. 10 minutach doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Ryż gotujemy jeszcze ok.10 minut, stale podlewamy wodę i mieszamy. Pod koniec dodajemy startego świeżego ogórka, ścieramy tylko boki, razem za skórką, środek z ziarenkami zostawiamy.

    Dla zaostrzenia smaku można dodać starty chrzan, lub odrobinę pasty wasabi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń