Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryż z wołowiną

Ryż z wołowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7152

Dodano:

Odsłon: 12631

danie z lekką nutką piwnej goryczy

Składniki

  • 15 dag ryżu brązowego lub dzikiego
  • 25 dag mięsa wołowego np.pieczeniowego
  • szklanka pokrojonych grzybów leśnych
  • kawałek pora
  • 1/2 małego selera
  • 1 mała marchew
  • 1 szkl.ciemnego piwa
  • ok. 1,5 szkl bulionu ( ja dałam z kostki)
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do zmażenia
  • 1/2 szkl. tartego sera żółtego ( najlepiej parmezan)
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na drobne (centymatrowe) kawałki ,doprawić i razem z grzybami usmażyć na głębokiej patelni - aż dobrze wszystko się przyzeli . Dosypać suchy ryż i smażyć jeszcze ok.5 min , zeby ryż nabrał orzechowego posmaku.

  2. Danie podlać piwem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 20 min, co jakiś czas mieszając i podlewając płynem czyli bulionem .

  3. Po tym czasie - dodać marchew i seler pokrojone w drobne paseczki, dusić w taki sam sposób jeszcze 15 min kontrolując płyn.

  4. Pod koniec duszenia odkryć pokrywkę w celu odpawowania płynu - danie ma mieć konsystencję rizotta, wyłączyć ogień , dodać ser i dokładnie wymieszać - ewentualnie doprawić.

  5. Danie pysznie smakuje posypane porem , oczywiście do popijania proponuję pozostałą część piwa , jeśli doczekało :) Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiola1100 11 marca 2010 ciekawe połączenie składników ,fajny przepis do wypróbowania

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 11 marca 2010 Technologia przygotowania podobna do hiszpańskiej paelli, ale składniki zdecydowanie bardziej w moim guście. Dla mnie bomba ! Danie świetnie nadaje się do podania na najbliższych imieninach, bo do momentu dodania sera mogę je przygotować przed przyjściem gości.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń