Do góry

Desery Przepis na:

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 530

Dodano:

Odsłon: 17871

Znakomite danie na zimne zimowe wieczory. Łatwe, szybkie, zdrowe i smaczne.

Składniki

  • 2 saszetki ryżu
  • 5 jabłek
  • 2 jajka
  • śmietana 18% słodka
  • cukier
  • cynamon mielony
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gotujemy 2 saszetki ryżu (ok 12 minut), 5 jabłek obieramy i tarkujemy na tarce z większymi oczkami, ugotowany ryż łączymy z potarkowanymi jabłkami i dokładnie mieszamy.

  2. Oddzielamy białka od żółtek i z żółtek robimy kogiel mogiel dodając 3 łyżeczki cukru-ucieramy do tego dodajemy 3/4 kubka śmietany słodkiej. wlewamy do naszego ryżu z jabłkami i mieszamy.

  3. Uzyskaną masę wkładamy do naczynia żaroodpornego lub małej blaszki do pieczenia a z oddzielonych białek ubijamy piane na sztywno i równomiernie rozprowadzamy po ryżu.

  4. Wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut, do całkowitego zezłocenia się białka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 15 czerwca 2013 Często zapiekam ryż z jabłkami, ale zupełnie inaczej, z chęcią wypróbuję twój przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 15 czerwca 2013 Zapiekanego nigdy nie robiłam...trzeba to nadrobić:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń