Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ryżowe dynie na Halloween"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 107
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 50
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 107
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 50
Składniki
Ryż zalej 2 szklankami wody. Gotuj ze szczyptą soli do miękkości. W razie potrzeby odlej na sicie i pozostaw do ocieknięcia.
Miąższ dyni pokrój na kawałki, rozłóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, skrop odrobiną wody. Piecz w 180 st. ok. 30 minut, a potem zmiksuj lub rozgnieć widelcem na purée. Połącz z ryżem.
Cebulę obierz, poszatkuj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę. Przesmaż na rumiano, dodaj do ryżu z dynią. Masę wymieszaj, dopraw koncentratem pomidorowym, solą, cukrem oraz pieprzem.
Miseczki posmaruj tłuszczem, nałóż ryż. Dociśnij łyżką. Przewróć miseczki do góry dnem, wyłóż zawartość na talerzyki. Uformuj dynie. Z selera zrób ogonki, z oliwek wytnij zęby i oczy strasznych dyń.
czas ok. 40 min; porcja – 120 kcal, cena 1 złŹródło: Świat kobiety