Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 182
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 182
Składniki
Przygotuj owoce. Świeże morele oraz brzoskwinie (lub same brzoskwinie) umyj starannie pod bieżącą wodą, przekrój na połówki, usuń pestki. Owoce z puszki lub z kompotu osącz na sicie. Na koniec pokrój na kawałki.
Ryż umieść na sicie, przepłucz zimną wodą, pozostaw do osączenia. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wsyp ryż. Smaż, mieszając, aż ziarenka zrobią się szkliste (2-3 minuty).
Przesmażony ryż za- lej zimnym mlekiem. Dodaj szczyptę soli oraz opakowanie cukru waniliowego (ewentualnie rdzeń z laski wanilii). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn (około 25 minut).
Po tym czasie do rozgotowanego ryżu dodaj 5-6 łyżek cukru. Wlej śmietanę. Wrzuć połowę przygotowanych owoców. Wymieszaj , ogrzewaj jeszcze około 5 minut, uważając, by ryż się nie przypalił.
Gotowe słodkie risotto rozłóż na małe talerzyki lub do miseczek. Każdą porcję posyp pozostałymi owocami. Udekoruj listkami świeżych ziół, np. mięty lub melisy cytrynowej. Deser podawaj na gorąco, od razu po przygotowaniu, lub na zimno, po schłodzeniu w lodówce.Źródło: Świat kobiety