Do góry

Przekąski Przepis na:

Sajgonki

Sajgonki

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 781

Dodano:

Odsłon: 619

Bez bicia przyznaję, że sajgonki to moja kulinarna miłość! Uwielbiam je za smak, chrupkość i łatwość przygotowania. Za własne sajgonki zabierałam się od dawna, wreszcie się zmotywowałam, no i są! Pyszne i błyskawicznie znikające z talerza!

Składniki

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • garść grzybów mun
  • 1 jajko
  • sos sojowy
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut, odcedzamy i kroimy w paseczki.
    Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem na 15 minut, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki.
    Kapustę pekińską szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kosteczkę.

  2. Do miski dodajemy poszatkowane warzywa, makaron, grzyby, mięso mielone, pieprz i dwie-trzy łyżki sosu sojowego. Całość mieszamy, następnie dodajemy jajko i ponownie dokładnie mieszamy.
    Papier ryżowy (arkusze) moczymy w ciepłej wodzie, gdy całkowicie zmięknie przekładamy arkusz na deskę, układamy na papierze łyżkę farszu i zwijamy sajgonkę, jak krokieta.
    Sajgonki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia.
    Podajemy na ciepło z sosem słodko-kwaśnym lub ostrym.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 22 maja Też uwielbiam sajgonki ale nigdy ich osobiście nie robiłam. Pytanie laika: sajgonki smaży się na tłuszczu na patelni czy w głębokim tłuszczu np. jak frytki ? Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń