Do góry

Przekąski Przepis na:

Sajgonki

Sajgonki

Autor: Kaatarinaa

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 194

Dodano: 26.02.2012

Odsłon: 70472

Uwielbiam sajgonki są naprawdę pyszne! Przy odrobinie wysiłku można je również zrobić samemu w domu.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na oliwę rozgrzaną na patelni wrzucamy mięso mielone z posiekaną cebulą delikatnie przyprawiając pieprzem. Marchewkę siekamy w drobne paseczki i dodajemy wraz z pokrojoną kapustą pekińską do mięsa. Makaron ryżowy wrzucamy do gorącej wody i pozostawiamy na ok minutę, następnie odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałki. Mięso mieszamy razem z makaronem dodając dwie łyżki sosu sojowego i 1 jajko

  2. Przygotowanym farszem nadziewamy płatki papieru ryżowego i zwijamy jak krokieta. Przed zwinięciem każdy płat papieru moczymy przez kilka sekund w ciepłej wodzie. Sajgonki smażymy w głębokim oleju na rumiany kolor. Podajemy z słodkim sosem chilli. Dodatkowo do dania można przygotować sałatkę lub ryż.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

biancorossa 01 marca 2012 Aha,jeśli tłuszcz nie pryska to tym bardziej chcę je wyprobować;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kaatarinaa 27 lutego 2012 Dziękuję za miłe komentarze i cenne rady:) Jeżeli chodzi o papier ryżowy to jest on lekko wilgotny, ale zanim zawiniemy wszystkie sajgonki, to obeschnie przez co nie pryska. Ja przynajmniej nie miałam takiego problemu:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 27 lutego 2012 Ciekawy przepis,sajgonki chodzą za mną od jakiegoś czasu. Mam pytanie-skoro papier ryżowy jest mokry to czy tłuszcz nie pryska?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 27 lutego 2012 Warto dodać do farszu jeszcze kiełki fasoli mung i parę grzybków chińskich. Będzie bardziej po chińsku. Doskonałe!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 26 lutego 2012 mmm papier ryżowy, który leżakuje doczekał się pierwszych sajgonek, zrobię na pewno

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń