Do góry

Dania główne Przepis na:

Sajgonki z makaronem

Sajgonki z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 1507

Dodano:

Odsłon: 564

Przedstawiam Wam przepis na nietypowe sajgonki. Inne, bo z użyciem cienkiego makaronu Lubella. W oryginalnym przepisie używa się makaron ryżowy, ale ja lubię eksperymentować w kuchni, więc zastosowałam nitki. Muszę Wam powiedzieć, że sajgonki wyszły znakomite! Zachęcam do wypróbowania przepisu i dzielenia się Waszymi opiniami na nieco nietypowe danie kuchni orientalnej!

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 300g grzybów (borowiki)
  • 25 g imbiru
  • 250g świeżego szpinaku
  • 500g mięsa mielonego
  • Łyżka smalcu
  • Łyżka sosu ostrygowego
  • Łyżka sosu sojowego
  • Pieprz, sól do smaku
  • Makaron Lubellanitki cięte (filini)
  • Papier ryżowy
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy patelnie. Wrzucamy grzyby, marchewkę, czosnek i imbir. Smażymy, aż wszystkie składniki zmiękną. Następnie dodajemy mięso mielone. Rozdrabniamy widelcem, aby nie powstały duże kulki mięsa. Przyprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy sos ostrygowy, sos sojowy oraz szpinak. Dusimy chwile pod przykryciem. W oddzielnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Łączymy z sosem mięsnym. Przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia.

  2. Jak zwijamy sajgonki?

    Makaron ryżowy delikatnie zwilżamy w wodzie. Na środku układamy farsz, składamy boki i zwijamy.

  3. Kiedy ruloniki wyschną smażymy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.

    Podajemy z ulubionym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń