Do góry

Dania główne Przepis na:

Sakiewki z mięsem

Sakiewki z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Sakiewki z mięsem"

Składniki

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • sól i pieprz czarny mielony
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • po szczypcie cukru i gałki muszkatołowej
  • 150 ml czerwonego wina
  • 70 g przecieru pomidorowego
  • 300 g pomidorów
  • 1 por
  • 150 g tartego żółtego sera
  • pęczek pietruszki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Lasagne wkładamy do osolonego wrzątku, gotujemy według instrukcji na opakowaniu, delikatnie wyjmujemy, odstawiamy, by wystygło. Rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, mieszamy. Podlewamy małą ilością wody, solimy, doprawiamy pieprzem, pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem, gałką muszkatołową. Wlewamy wino i gotujemy 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy tak długo, aż sos odparuje, a mięso będzie spójne. Doprawiamy posiekaną pietruszką.

  2. Pomidory kroimy w kostkę, podlewamy małą ilością wody i dusimy pół godziny. Doprawiamy solą i cukrem.

  3. Na środku każdego płata makaronu kładziemy nieco mięsa, makaron zwijamy w roladki, a końce związujemy długimi listkami pora (wcześniej sparzonego, by liście były miękkie).

  4. Roladki układamy w brytfannie, zalewamy sosem, posypujemy połową sera i zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C. Podajemy posypane resztą sera.

  5. Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 3,90 zł

  6. Wartość odżywcza jednej porcji 720 kcal Białko 32 g. Tłuszcz 11 g. Węglowodany 73 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń