Dania główne Przepis na:
Sakiewki z wiśniami

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22176
Dodano: 26.01.2009
Odsłon: 2467
Składniki
- mąka, 25 dag
- drożdże, 2 dag
- cukier, 5 dag
- mleko, 2/3 szklanki
- jajko
- masło, 5 dag
- wiśnie, 40 dag
- dżem wiśniowy, 3 łyżki
- łyżka bułki tartej
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Przygotuj farsz: wiśnie wydryluj, ułóż na sitku, aby odciekły. Następnie wymieszaj z cukrem, bułką tartą i dżemem. Przygotuj ciasto: drożdże rozmieszaj w letnim mleku z cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy zapracują, wymieszaj z mąką, stopionym masłem i jajkiem. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek. Pokrój go na kwadraty o boku 6 cm. Na każdym kwadraciku układaj po porcji farszu wiśniowego. Pozalepiaj brzegi tak, aby powstały sakiewki. Ułóż na blasze posmarowanej tłuszczem. Piecz na złoto w piekarniku 200°C. czas przygotowania: 1 i 3/4 godziny, 1 porcja: 567 kcal. Sakiewki z wiśniami można podawać na ciepło i zimno. Doskonałym dodatkiem Jest bita śmietany. Jeżeli, serwujesz je na deser, podaj z kulką lodów waniliowych.
Komentarze do przepisu (1)

newsweek 07 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Hmmm... mam nadzieję, że z mrożonymi wiśniami, tez się udadzą :)0 Kto głosował? | Odpowiedz