Do góry

Desery Przepis na:

Saksoński placek jagodowy

Saksoński placek jagodowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 933

Dodano:

Odsłon: 1592

Sezon owocowy w pełni, wakacje w pełni, czas na przepyszne ciacho z Saksonii :) Mnóstwo jagód i niespodziewana nuta cynamonowa.

Składniki

  • 500g mąki
  • 3 dag drożdży
  • ¼ l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 170 g masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Dodatkowo:
  • 800 – 1000 g jagód
  • 30 g masła
  • 3 łyżki kaszy manny
  • Kruszonka:
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g masła
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypuję do miski. W środku robię zagłębienie i wkruszam do niego drożdże. Na drożdże wlewam 3 łyżki letniego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam zaczyn i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około 15 minut. Do mąki i drożdży dodaję resztę letniego mleka, pozostały cukier, cynamon i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto, aż będzie odchodziło od miski. Dużą płaską blaszkę (tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję na niej ciasto do wielkości blaszki. Odstawiam jeszcze raz na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie kształtuję rant na brzegach ciasta.

  2. 30 g masła rozpuszczam w rondelku i smaruję nim ciasto, a następnie posypuję kaszą manną. Potem układam na cieście jagody. Z podanych składników robię kruszonkę (o konsystencji mokrego piasku) i posypuję jagody.

  3. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 – 30 minut, aż rant zrobi się ciemnozłoty.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń