Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałata lodowa z jogurtem naturalnym, jajkiem i bundzem

Sałata lodowa z jogurtem naturalnym, jajkiem i bundzem

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 45806

Dodano:

Odsłon: 309

Świeży serek prosto z gór w połączeniu z tradycyjnym, choć nieco zmienionym, przepisem na sałatę zieloną z jajkiem i śmietaną. Sałatę zieloną zastąpiłam tutaj lodową, ale możecie wykorzystać tą, którą bardziej lubicie. Mnie odpowiada lodowa ze względu na jej chrupkość. Zamiast śmietany użyłam jogurtu naturalnego, aby lekka sałatka była jeszcze lżejsza. Wyszło baaardzo smacznie. Polecam :)

Składniki

  • sałata lodowa 1/2 główki
  • jajka 2 sztuki
  • bundz starty na tarce 3 łyżki
  • jogurt naturalny 1 opakowanie (165 g)
  • sól, pieprz czarny mielony
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie.
    Dla tych, którzy mają wątpliwości, robimy to w ten sposób:
    Jajka wstawiamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Jajka gotujemy 10 minut
    od momentu zagotowania. Ugotowane jajka odcedzamy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy do wystudzenia. W trakcie studzenia możemy wymieniać wodę, proces potrwa
    krócej. Zimne jajka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  2. W czasie gotowania jajek przygotowujemy inne składniki.
    Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na sicie. Bundz ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Starty ser łączymy z jogurtem i jajkami, jeśli już je mamy przygotowane. Powstały sos doprawiamy wyłącznie solą.

    Na półmisek wykładamy sałatę, polewamy ją przygotowanym sosem i oprószamy mielonym pieprzem.

    Uwaga: Możemy łyżeczkę startych jajek i odrobinę startego bundzu pozostawić do dekoracji. Posypujemy nimi sałatę przed samym podaniem. Taką subtelną dekoracją podkreślimy i zasygnalizujemy domownikom lub gościom smak sosu.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń