Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 634

Dodano:

Odsłon: 558

Lekka sałatka z pieczonym kurczakiem i pysznym, aromatycznym sosem.

Składniki

  • Filet z kurczaka - 1 podwójny (ok. 500-600 g)
  • Sałata - mix lub sałata lodowa - ok. 200 g
  • Pomidor, najlepiej malinowy - 1 sztuka
  • Parmezan - ok. 50 g
  • Przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos:
  • Żółtko jaja kurzego - 1 sztuka
  • Olej roślinny - 6 łyżek
  • Parmezan tarty - 1 łyżka
  • Czosnek - 1 mały ząbek
  • Musztarda - 1/2 łyżeczki
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Pieprz - dwie szczypty
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety umyć, osuszyć i pokroić na plasterki, a następnie wymieszać w misce z przyprawą do kurczaka i łyżką oleju. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kawałki kurczaka i piec ok. 25 minut.

  2. Pomidory pokroić w ćwiartki, a parmezan zetrzeć obieraczką do warzyw lub tarką na podłużne plasterki.

  3. Przygotować sos: Żóltko, parmezan, czosnek, musztardę i przyprawy umieścić w słoiku lub innym wysokim naczyniu, do którego zmieści się blender. Blendować składniki przez kilkanaście sekund, a następnie, ciągle blendując wlać łyżkę oleju. Stopniowo dodawać olej i blendować, do uzyskania gęstego sosu.

  4. Na talerzach ułożyć sałatę, pomidory i lekko przestudzonego kurczaka. Posypać parmezanem i polać przygotowanym sosem. Sałatka znakomicie smakuje z grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń