Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka dla dwojga

Sałatka dla dwojga

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 2355

Dodano:

Odsłon: 1466

Może być też dla większej ilości osób. Trzeba wtedy zwiększyć podane proporcje.

Składniki

  • 1 upieczone lub ugotowane udko z kurczaka
  • 1/2 długiego ogórka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka liści sałaty
  • 1-2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • mały pęczek szczypiorku
  • sos winegret:
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Sałatę umyć i porwać na kawałki. Ułożyć w dekoracyjnym naczyniu. Paprykę pokroić w paski i ułożyć promieniście w naczyniu. Jajka pokroić na ósemki. Rozłożyć tworząc koło. Mięso pokroić na kawałki. Umieścić w środku naczynia. Ogórek pokroić na cząstki i udekorować całość. Posypać kukurydzą, szczypiorkiem i pestkami słonecznika. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieść. Dodać przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Polać sałatkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń