Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Autor: kuchniakolorublond

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 1024

Dodano: 31.03.2018

Odsłon: 480

Tak zwana ulubiona sałatka Polaków :) wcale mnie nie dziwi, że tak się nazywa - jest pyszna, pełna warzyw, a Polacy wiedzą, co dobre :) Sprawdza się idealnie na wszelkich uroczystościach, w święta, rocznice, a nawet jako pyszny niedzielny dodatek do chlebka i wędlinki :) osobiście nie wyobrażam sobie bez niej Wielkanocy ani Bożego Narodzenia. Do tego ta sałatka jest bajecznie prosta do zrobienia :)

Składniki

  • 15 marchewek
  • 4 pietruszki
  • 4-5 ziemniaków
  • 5-6 jajek na twardo
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 1 średnie, kwaśne jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek majonezu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszki i ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, nie obieramy. Wrzucamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ja, żeby nie ganiać kilku garnków, wrzucam do jednego marchew, pietruszkę, ziemniaki i jajka, na bieżąco odławiając to, co już się ugotowało :) przypominam, że ziemniaki ugotują się szybciej, niż marchew i pietruszka.
    Ugotowane jajka i warzywa studzimy i dopiero potem obieramy. Skórka schodzi bez problemu. Ziemniaki można obrać na gorąco, trzymając je na widelcu. Skórka praktycznie schodzi sama. Obrane warzywa, czyli marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę na sitku (tzw. rzeszoto - bardzo przydatne również do innych sałatek). Jajka obieramy i również kroimy na sitku w kostkę. Ogórki kroimy nożem w drobniutką kosteczkę i odsączamy. Odsączamy również kukurydzę, a groszek płuczemy na durszlaku i czekamy, aż ścieknie z niego woda. Wszystko to wrzucamy do miski i starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Przed podaniem do sałatki dodajemy drobno pokrojoną cebulę i starte jabłko. Nie dodajemy wcześniej, bo wtedy szybciej się psuje (sprawdzone wielokrotnie). A tak - postoi dłużej.

  3. Starannie mieszamy i dodajemy majonez. Ilość dobieramy już wedle własnego gustu. Jedni lubią mniej majonezu, inni więcej - ja daję go tyle, by sałatka była ładnie z nim wymieszana, ale żeby też nie pływała w majonezie :)
    Odstawiamy na 1-2h.
    Podajemy z chlebem, wędliną lub jako odrębne danie.







    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 31 marca Pychotka :), u nas to taka sałatka ma swoją specyficzną "nazwę" xD
Ale może, o tym późnym wieczorem, bo teraz nie wypada hahaha
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń