Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka "ekstra party"

Sałatka ekstra party

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 878

Dodano:

Odsłon: 2812

Sałatka bez wątpienia na uroczyste okazje. Połączenie słodkiego ananasa z marynowanymi szparagami daje zaskakujący efekt. Do tego sos pachnący wyrazistymi przyprawami i delikatny gotowany kurczak. Wszystko to razem daje świetną kompozycje smakową.

Składniki

  • pierś z kurczaka 1/2 kg
  • plastry ananasa z puszki 6 szt.
  • mała puszka groszku
  • mały słoiczek pieczarek marynowanych
  • słoiczek szparagów w zalewie
  • sos:
  • mały jogurt naturalny
  • majonez 4 łyzki
  • sok z ananasa 4 łyzki
  • mielony imbir, curry, estragon, pieprz po ćwierć łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • cukier 1 łyzeczka
  • natka pietruszki
  • sól do smaku
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku z dodatkiem jarzynki i gotować na małym ogniu 20 minut, po czym odcedzić i ostudzić.

  2. Plastry ananasa, szparagi i pieczarki osączyć, pokroić, wymieszać z groszkiem po odlaniu zalewy i kurczakiem.

  3. Jogurt, majonez i sok z ananasa wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Wlać do sałatki, wymieszać z posiekaną pietruszką. Przed podaniem schłodzić godzinę w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 stycznia Kurczak w super anturażu. Świetna sałatka i powiem szerze, że jadłbym taką nie tylko od wielkiego dzwonu ;) Pycha, mniam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń