Do góry

Sałatki Przepis na:

sałatka "spleśniały" szpinak ze słonecznikiem

sałatka spleśniały szpinak ze słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 240 Ocena: 1666

Dodano:

Odsłon: 419

szpinak i ser pleśniowy to główne smaki, kilka dodatków sprawia, że sałatka jako pierwsza znika ze stołu :) świetnie się sprawdza także jako przekąska, lekka kolacja, a nawet śniadanie. Przepis na ok. 5 porcji.

Składniki

5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szpinak kupuję już umyty. Wsypuje całe opakowanie na półmisek lub do miski.
    W wersji ekskluzywnej na półmisek i wcześniej obrywam ogonki i moczę go w zimnej wodzie przez ok. 5 -10 minut, potem rozrzucam listki na papierowym ręczniku, by je osuszyć. Dlaczego? - bo wtedy nabierają jędrności i w sałatce nie "klapną" pod ciężarem innych składników.

    Podobnie robię z pomidorami, bo ja kupuję suszone na słońcu. Bardziej dostępne są w zalewie, więc wtedy trzeba je odsączyć na sitku z oliwy - tylko tyle, by dało się je pokroić w cienkie paski. Tak też robię i delikatnie mieszam z liśćmi szpinaku.

    Skraplam oliwą. Może być ta z ziołami z suszonych pomidorów, ale wtedy połowa porcji.

    To na tyle mieszania, żeby sałatka pięknie wyglądała:) Dopiero przy nakładaniu na talerz można lekko musnąć łyżką do dna miski :)

  2. Czosnek przeciskam przez praskę. Dodaję do szpinaku rozrzucając go po całej misce (żeby już nie mieszać liści, bo pomidory spadną na dno:)

  3. Ser pleśniowy, najlepiej niebieski, brie albo jaki kto lubi (dziś użyłam kremowego turka z grzybami) - kroję w kostkę i rozrzucam po szpinaku.
    Mniej więcej równomiernie.

  4. Pestki słonecznika podprażam na patelni (bez tłuszczu). Pilnuję, żeby się nie przypaliły, tylko zarumieniły - mieszam intensywnie ok 2 minutki, do pierwszego zaskwierczenia:).

    Prosto z patelni wsypuję do sałatki - oczwyście rozrzucając mniej więcej równomiernie. Rozlega się skwierczenie przypiekanych fragmentów sałatki przez gorący słonecznik, a w powietrzu unosi śię taki zapach, że mmmmmm :)

    Polecam - szybka robota, piękny i smaczny efekt :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 31 marca Biorę wszystko, szkoda, że moja Pani nic nie zje ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 31 marca Pyszne połączenie a szpinak uwielbiam od dziecka :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń