Do góry

Przekąski Przepis na:

Sałatka śledziowa z żurawiną i buraczkami

Sałatka śledziowa z żurawiną i buraczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 889

Dodano:

Odsłon: 10593

Oryginalna sałatka śledziowa ze słodkim posmakiem.

Składniki

  • Filety śledziowe, 300 g
  • mleko, 375 ml
  • burak ćwikłowy, 1 duża sztuka ok. 400 g
  • suszona żurawina (najlepsza żurawina "całe owoce"), 70 g
  • posiekane orzechy włoskie, 40 g
  • oliwa z oliwek, 5 łyżek
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • sól, pieprz ziołowy
  • opcjonalnie: śmietana 18 %
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie namoczyć w mleku na minimum 3 godziny aż stracą nadmierną słoność. Potem odcedzić i pokroić w małą kostkę. Skropić cytryną

  2. Żurawinę namoczyć w wodzie, zagotować i odstawić.

  3. W oryginalnym przepisie buraka należało umyć, przyprawić solą, pieprzem, polać oliwą z oliwek i piec 1 godz zawiniętego w folię aluminiową w 180 st w piekarniku. Dla mnie to jednak strata prądu, więc obrałam go, pokroiłam w drobną kostkę, przyprawiłam, polałam oliwą i najpierw poddusiłam do miękkości na patelni pod przykryciem, następnie - gdy już był miękki - zdjęłam pokrywkę i podsmażyłam dla uzyskania aromatu.

  4. W naczyniu układać: ostudzone buraczki, śledzie, odcedzoną żurawinę i orzechy. Można oczywiście wszystko wymieszać.

  5. W oryginalnym przepisie nie było śmietany. Ja jednak - już na talerzu - dodałam śmietany, wymieszałam i moim zdaniem sałatka zyskała na smaku i delikatności.

  6. Przepis zaczerpnięty z gazetki "Biedronki". Wszystkie produkty do przepisu można tam kupić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DoprawioneF 13 lutego 2013 Bardzo ciekawe połączenie! :) na pewno spróbuję w najbliższym czasie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 18 kwietnia 2011 mmmm aż ślinka mi poszła, eksperyment akurat na Wialkonoc, na pewno będzie udany:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 16 grudnia 2010 Przepis bardzo oryginalny,a że lubię śledzie na pewno wypróbuję -)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń