Do góry

Przekąski Przepis na:

Sałatka szparagowa ze scampi

Sałatka szparagowa ze scampi

Autor: mysia192

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano: 14.05.2011

Odsłon: 662

Wykwintna sałatka z pewnością przypadnie do gustu gościom. Szparagi, homarce (scampi) i pomidory są wyjątkowo niskokaloryczne, co sprawia, że porcja ma tylko 190 kcal, nawet z awokado. Przepis zaczerpnięty z książki kucharskiej.

Składniki

  • zielone szparagi, 75 dag
  • sól i pieprz
  • awokado dojrzałe, 1
  • sok z cytryny
  • pomidor, 1
  • dymka, 2
  • ocet z białego wina, 3 łyżki
  • ostra papryka w proszku, 1 łyżeczka
  • Olej sojowy, 4 łyżki
  • gotowane, luzowane homrace (scampi), 20 dag
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szparagi przyciąć na końcach i obrać w dolnej części, a potem pokroić na około 3 cm odcinki. Wierzchołki odłożyć.

  2. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać szpinak na wrzątek i gotować około 6-8 min, po 5 min dodać wierzchołki. Ugotowane odcedzić na sitko i pozostawić do ostygnięcia.

  3. Awokado obrać, przepołowić i delikatnie wyciągnąć pestkę. Miąższ pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski i pokropić sokiem z cytryny.Pomidor sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pestki usunąć, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Dymkę oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Wszystkie warzywa dodać do awokado.

  4. Zrobić dressing. Wymieszać ze sobą ocet z białego wina, ostrą paprykę z olejem sojowym, doprawić do smaku solą i pieprzem.

  5. Sałatkę polać 2 łyżkami dressingu, wymieszać i odstawić na krótko. Homarce nakładać na talerze razem ze sałatką, polane resztą dressingu.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: scampi

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń