Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Sałatka warstwowa"

Składniki

  • 30 dag piersi kurczaka (lub indyka)
  • 6 jajek
  • 1 duże winne jabłko
  • 15 dag żółtego sera (typu morski lub edamski)
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • majonez
  • sól
  • pieprz
  • natka
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć mięso. Oprósz solą i pieprzem. Smaż, mieszając, na jasnozłoty kolor. Zdejmij z patelni, ostudź.

  2. Jajka wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj na twardo. Ostudź, obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyj, obierz, pozbaw nasion. Drobno poszatkuj lub również zetrzyj na tarce.

  3. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Przestudź i posiekaj. Przygotuj większą szklaną miseczkę.

  4. Na dnie umieść mięso i jabłko, potem warstwę majonezu. Kolejne warstwy to jajko (posyp je solą i pieprzem), majonez, ser i znów majonez. Wierzch posyp orzechami, ozdób natką.

  5. porcji, czas ok. 25 min; porcja – 260 kcal, cena 2,10 zł.

  6. Jeśli chcesz, by sałatka nie była tak kaloryczna, zamień majonez na gęsty jogurt typu greckiego. Jeżeli natomiast twoje dziecko ma alergię na orzechy, do wykończenia dania wykorzystaj pokruszone chipsy tortilla.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń