Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka warstwowa z rzodkiewką

Sałatka warstwowa z rzodkiewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 1522

Dodano:

Odsłon: 864

Sałatka warstwowa z rzodkiewką i sałatą, które nadają jej wiosennego charakteru. Jajka, ser żółty i sos majonezowo - śmietanowo dodaje sałatce kalorii a ogórek konserwowy bardziej wyrazistego smaku.

Składniki

  • jajka 5 szt
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • ogórki konserwowe 4 szt duże
  • ser żółty 10 dag
  • sałata 0,5 główki
  • majonez 3 łyżki
  • śmietana 12% 3 łyżki
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
    Rzodkiewki dokładnie myjemy, również ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy na sito by odsączyć z soków.
    Podobnie postępujemy z ogórkami konserwowymi: ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy na sicie.
    Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Majonez mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
    Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na małe kawałki, układamy na dnie salaterki i polewamy ok. 3 łyżkami sosu majonezowo - śmietanowego.
    Następnie układamy starty ser żółty, na nim ogórki konserwowe i posiekane jajka.Polewamy resztą sosu a wierzch dekorujemy startą rzodkiewką -możemy też posypać posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń