Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem

Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 1117

Dodano: 17.08.2017

Odsłon: 21465

Połączenie brokuła i jajek to zawsze strzał w dziesiątkę. W tej sałatce smak tej rewelacyjnej pary podbity został przez wyjątkowy sos z dodatkiem musztardy francuskiej i miodu. Całość świetnie komponuje się z sałatą rzymską.

Składniki

  • 1 mała sałata rzymska lub połowa dużej
  • 1 mały brokuł
  • 4 jajka
  • połowa puszki kukurydzy
  • szklanka pestek (płatki migdałów, pestki słonecznika, pestki dyni)
  • Sos:
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Brokuła dzielimy na małe różyczki i krótko gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Pozostawiamy do wystudzenia i obcieknięcia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na cztery części. Pestki podprażamy na suchej patelce, tylko uważajcie żeby się nie spaliły, najlepiej każdy rodzaj usmażyć osobno.

  2. Składniki sosu dobrze mieszamy, aby połączyły się w całość.

  3. Sałatkę myjemy i siekamy, układamy w misce. Kukurydzę odsączamy i posypujemy nią sałatę. Następnie układamy brokuła i jajka. Całość posypujemy podprażonymi pestkami. Sałatkę polewamy obficie sosem tuż przed podaniem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń