Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka z czerwonej kapusty i moreli

Sałatka z czerwonej kapusty i moreli

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Sałatka z czerwonej kapusty i moreli"

Składniki

  • 100 g suszonych moreli
  • 150 ml białego wina
  • 1 mała czerwona kapusta
  • 3 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól
  • sok z połowy cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 2 mandarynki
  • 50 g orzechów włoskich
  • do ozdoby: skórka z pomarańczy
  • zioła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suszone morele wypłucz i zalej gorącą wodą. Po 15 minutach przepłucz zimną wodą i pokrój w kawałki. Zalej winem na kwadrans.

  2. Czerwoną kapustę oczyść i posiekaj. Włóż na 5 minut do gorącej wody z octem. Odsącz i przełóż do dużej miski.

  3. Dodaj morele namoczone w winie. Wymieszaj i dopraw octem, olejem, cukrem, szczyptą soli i sokiem z połowy pomarańczy. Wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 20 minut.

  4. Obierz pomarańcze i mandarynki, podziel na cząstki. Orzechy pokrusz. Dodaj do sałatki (kilka cząstek odłóż do dekoracji).

  5. Przełóż sałatkę do salaterki. Ozdób skórkami z pomarańczy i ziołami.

  6. Czas przygotowania: 35 minut 300 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń