Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z czerwonych buraczków z prażonym słonecznikiem, pestakmi dyni oraz miodem i cytryną

Sałatka z czerwonych buraczków z prażonym słonecznikiem, pestakmi dyni oraz miodem i cytryną

Autor: trzaskagotuje

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 154

Dodano: 22.05.2014

Odsłon: 2691

Kolor głębokiej purpury buraczka oznacza, że zawiera on mnóstwo antocyjanów oraz betacyjanów. Dzięki tym związkom człowiek ma krzepę, ponadto chronią one przed rakiem i przedłużają młodość komórkom. Dziś proponuję sięgnąć po purpurowe warzywo pod postacią niezwykłej sałatki, bo sałatki z surowego buraka. Jest to sałatka wyjątkowa, bo za sprawą prażonych pestek słonecznika oraz dyni, miodu i soku z cytryny, nie chce się od niej oderwać widelca, partner będzie miał dowód, że kobieta ma wiele wspólnego z kozą lub z królikiem, bo zamiast rzucić się na kawałek mięsa, rozkoszuje się połączeniem surowych warzyw z owocami. Mężczyzna tego nigdy nie pojmie :)

Składniki

  • 1 burak
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 pęczka pietruszki (daję również kolendrę oraz lubczyk)
  • 2 ł pestek dyni
  • 2 ł pestek słonecznika
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ł soku z cytryny
  • 2 ł oleju
  • 1 ł miodu
  • 1 ł wody
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1- Przygotuj warzywa, należy je zetrzeć na tarce o średnich oczkach, cebula może byc na oczkach małych starta:


    2- Kroimy zioła


    3 - Prażymy pestki na patelni



    4- Z pozostałych podanych składników należy przygotować sos


    5 - Starte warzywa mieszamy, dodajemy sos, posypujemy ziołami, a na końcu uprażonymi pestkami.

    Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń