Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka z fetą i szpinakiem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Małe liście szpinaku (ewentualnie mieszanka sałat ze szpinakiem i botwiną) przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, a potem osusz na sicie. Boczek pokrój w bardzo drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię i wysmaż na skwarki.
Umyte i osuszone gruszki podziel na ósemki, usuwając gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ser osącz, pokrusz. Orzechy zrumień na suchej patelni.
Na talerzu rozłóż szpinak i gruszki, posyp skwarkami z boczku, pokruszoną fetą oraz orzechami włoskimi. Przygotuj sos z oleju, musztardy oraz miodu. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polej sałatkę.
czas ok. 20 min; porcja – 230 kcal, cena 3,50 złŹródło: Świat kobiety