Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kurczakiem a la chipotle - Prosta i szybka propozycja na lunch do pracy czy przekąskę. Może też posłużyć jako szybkie obiadowe s.o.s.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Składniki
Zaczynamy od oczyszczenia piersi z kurczaka z błonek i tłuszczu i przygotowanai marynaty. W miseczce mieszamy oliwę, miód, musztardę, paprykę, sól i pieprz.
Następnie odstawiamy kurczaka do lodówki i marynujemy przez ok. 1 godz.
W międzyczasie gdy kurczak się marynuje gotujemy kaszę (lub ryż). Do wrzącej i osolonej wody wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Używamy pół szklanki kaszy na 1 szklankę wody. Następnie po ugotowaniu odcedzamy nadmiar wody, dodajemy do garnka 1 łyżeczkę masła i sok z jednej limonki. Doprawiamy pieprzem i pozostawiamy do ostygnięcia
Kurczaka smażymy na patelni (najlepsza byłaby grillowa) po ok. 7-8 min. z każdej strony lub do momentu gdy jest już całkowicie usmażony. Po usmażeniu pozostawiamy do wystygnięcia i następnie kroimy w paski.
W miseczkach na sałacie układamy porcję kaszy, kawałki pomidora, cebulę, kukurydzę, plasterki awokado i kurczaka. Całość możemy skropić sokiem z limonki lub polać ulubionym sosem do sałatek.