Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z ogórków, cukinii i papryki

Sałatka z ogórków, cukinii i papryki

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 4215

Dodano:

Odsłon: 1884

sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii

Składniki

  • ogórki gruntowe 3 kg
  • cukinia 1-1,5 kg
  • papryka czerwona 2 szt
  • marchew 3 szt
  • cebula 2 szt
  • czosnek 1 główka
  • sól 1 łyżka
  • zalewa: woda 4 szkl
  • ocet 1 szkl
  • koncentrat pomidorowy 20 dag
  • cukier 1/2 szkl
  • chili 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. ogórki pokroić w plasterki, większe w półplasterki, zasypać solą, odstawić na 2 godz, do puszczenia soku,
    2. cukinię pokroić wzdłuż na ćwiartki, następnie na plasterki, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w paski, cebulę i czosnek w plasterki,
    3. ogórki odcisnąć z nadmiaru soku, dodać pozostałe składniki sałatki, wymieszać,
    4. składniki zalewy wymieszać, zagotować, przestudzić, zalać sałatkę, odstawić na 30 , spróbować, gdyby była mało słona dosolić,
    5. sałatkę nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować 15-20 min, zależnie od wielkości słoików, do jedzenia gotowa po kilku dniach,






    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń