Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z papryk, ogórków, pieczarek i cebuli na zimę.

Sałatka z papryk, ogórków, pieczarek i cebuli na zimę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1405 Ocena: 17953

Dodano:

Odsłon: 13361

Polecam kolejną smaczną sałatkę na zimę,tym razem z pieczarkami.

Składniki

  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka żółta
  • 1 duża papryka pomarańczowa
  • 1 duża papryka biała (stożkowa)
  • 5 dużych cebul
  • 6 dużych pieczarek
  • kilogram ogórków gruntowych
  • Na zalewę:
  • 3/4 szklanki cukru
  • ocet 10% 250 ml
  • Woda 1 litr
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. zalewa:

    Wszystkie składniki na zalewę oprócz octu wlać do garnka i zagotować.
    Gotować jeszcze 10 minut a następnie wlać ocet, ponownie zagotować i przestudzić.

    wykonanie:

    Papryki obrać z gniazd nasiennych i pokroić w paski, pieczarki(wcześniej ugotowane) pokroić w kawałki, cebulę po obraniu pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać i włożyć do słoików. Następnie zalać zalewą i 1 łyżką oleju do każdego słoika i zakręcić. W dużym garnku umieścić ściereczkę, wstawić słoiki, zalać gorącą wodą i doprowadzić do wrzenia a następnie pasteryzować 15 minut. Słoiki zostawić w wodzie aby wystygły. Sałatka dobra do wszystkiego, obiadów, do kanapek, również do wyjadania ze słoika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń