Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z pomidorków koktajlowych z sosem bazyliowym

Sałatka z pomidorków koktajlowych z sosem bazyliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 956

Dodano:

Odsłon: 584

Przystawka, która szczególnie pasuje do dań mięsnych. Podana jako sałatka na grilla na pewno spodoba się biesiadnikom. U nas zrobiła furorę…

Składniki

  • kilogram kolorowych pomidorków koktajlowych (im więcej kolorów tym lepiej)
  • duży pęczek bazylii
  • sól młynek
  • pieprz młynek
  • szczypta cukru
  • dwie łyżki octu z białego wina
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 - 4 łyżeczki zielonego pesto (opcjonalnie)
  • kilka lisków bazylii do przybrania (dla odmiany może być grecka)
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidorki myjemy i kroimy. Część na ćwiartki, część na połówki. Żeby było różnorodnie.

  2. Bazylię wkładamy do blendera. Dodajemy ocet i oliwę z oliwek. Blendujemy.

    Następnie dodajemy szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Soli i pieprzu się nie boimy, pomidorków już nie solimy więc sos może być dobrze doprawiony.

    Opcjonalnie dla urozmaicenia smaku możemy dodać 3-4 łyżeczki zielonego pesto.

    Ponownie blendujemy. Gotowy sos wylewamy na półmisek.

  3. Pokrojone pomidorki wrzucamy do sosu bazyliowego tuż przed podaniem. Ozdabiamy kilkoma listkami bazylii.

    Podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń