Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z szynką parmeńską, pomidorami, kiełkami i fetą

Sałatka z szynką parmeńską, pomidorami, kiełkami i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 2148

Dodano:

Odsłon: 247

Pyszna, wiosenna sałatka z pomidorami, kiełkami i fetą.

Składniki

  • 1 głowa sałaty (ulubionej)
  • 4 średniej wielkości , jędrne pomidory
  • 1 słodka cebula (sałatkowa)
  • kopiasta łyżka posiekanego koperku, rzeżucha lub szczypiorek
  • garść kiełków np. fasoli mung (lub innych ulubionych)
  • 1/2 kostki sera feta sałatkowego
  • kilka cienkich plasterków szynki parmeńskiej
  • sos:
  • szklanka śmietany
  • 2 łyżki łagodnego majonezu
  • Sól morska
  • Pieprz
  • szczypta przyprawy prowansalskiej
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki - układamy w salaterce.

  2. Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy szczyptę przyprawy prowansalskiej, mieszamy - polewamy sałatę.

  3. Pomidory kroimy w plasterki lub w ósemki (można je wcześniej sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki) - układamy je na sałacie.

  4. Obraną cebulę kroimy w piórka - układamy na pomidorach, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę oraz ulubione kiełki. Plasterki szynki rozrywamy na mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki.

    Całość surówki obficie posypujemy posiekanym koperkiem, rzeżuchą lub inną świeżą zieleniną, dekorujemy plasterkami cytryny.

    Surówkę podajemy zaraz po przygotowaniu.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń