Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z tuńczykiem"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 345
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 345
Składniki
Ryż kilkakrotnie opłucz pod bieżącą zimną wodą (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru skrobi i po ugotowaniu ryż będzie sypki). W garnku zagotuj wodę (proporcje 1 i 1 szklanki wody na 1 szklankę ryżu). Gdy zacznie wrzeć posól i wrzuć ryż. Gotuj na średnim ogniu ok. 15 min, aż będzie miękki.
Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę. Tuńczyka osącz z zalewy lub oleju. Jajka pokrój w kostkę. Do majonezu dodaj jogurt naturalny, wymieszaj.
Do miski włóż ryż, dodaj paprykę, jajka, kukurydzę, groszek konserwowy oraz tuńczyka. Dodaj majonez z jogurtem, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Rada: Majonez możesz przygotować samodzielnie. W wysokim naczyniu zmiksuj 1 żółtko z 1 łyżką musztardy. Nie przerywając miksowania, powoli, w kilku porcjach wlej cienkim strumieniem olej (500 ml). Ucieraj tak długo, aż masa będzie jednolita i bardzo gęsta. Na koniec dodaj 2 łyżki octu, 1 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, szczyptę pieprzu i jeszcze chwilę miksuj. Przechowuj w lodówce.
30 minut. Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie