Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z zielonych pomidorów

Sałatka z zielonych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 2107 Ocena: 47112

Dodano:

Odsłon: 17090

Pamiętamy te smaki...jedna z lepszych, "babcinych" sałatek. Postanowiliśmy ją zrobić bo pomidory nie dojrzały (wiemy, że odstawienie w ciemne miejsce pomoże), a już dawno jej nie jedliśmy.

Składniki

  • 6 kg zielonych pomidorów
  • 12 średniej wielkości cebul
  • 2 łyżki żółtej gorczycy
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka mielonego pieprzu
  • Zalewa:
  • 2 l wody
  • 450 ml octu
  • 400 g cukru
  • 2 łyżki soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory kroimy na 3 mm plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki a później w piórka. Mieszamy z pomidorami, gorczycą, solą i pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny.
    Zalewę zagotowujemy, dodajemy pomidory i gotujemy 15-20 min. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i na ściereczce ustawiamy do góry dnem, do całkowitego ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń