Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z zielonymi pomidorami

Sałatka z zielonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 1896

Dodano:

Odsłon: 2395

Pyszna sałatka z zielonych pomidorów, papryki, marchwi i cebuli - prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Składniki

  • pomidory zielone 1 kg
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • marchew 1 szt duża
  • cebula 2 szt
  • sól 1 łyzka płaska
  • zalewa:
  • woda 0,75 szklanki
  • olej 0,25 szklanki
  • ocet 0,25 szklanki
  • sól 1 łyżka
  • cukier 2 łyżki
  • liść laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 3 szt
  • pieprz czarny mielony 0,25 łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory nacinamy, przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Możemy też pomidory chwilkę pogotować lub obrać nożem gdyż skórka z zielonych pomidorów dość trudno schodzi.
    Następnie pomidory kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na 6 godz.
    Z podanych składników zagotowujemy zalewę i gorącą wlewamy do warzy. Mieszamy.
    Sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, nabierając od spodu by w każdym słoiku znalazło się trochę zalewy. Możemy lekko ubić w słoiku.
    Zakręcamy i pasteryzujemy 25-30 min. w zależności od wielkości słoików.
    Mówi się, że zielone pomidory są szkodliwe ale gotowane tracą tę "właściwość", dlatego muszą się trochę dłużej pasteryzować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 11 lipca Robiłam podobną ale nie obierałam pomidorów. Teraz zrobię wg Twojego przepisu. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń