Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z ziemniaków, bobu i fasoli

Sałatka z ziemniaków, bobu i fasoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 908

Dodano:

Odsłon: 5152

Na lekki, letni obiad - ziemniaczana sałatka z bobem i fasolką szparagową w zielonym pesto z dodatkiem migdałów

Składniki

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 1/2 kg bobu
  • PESTO
  • pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • garść migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Odciąć z fasolki końcówki i pokroić na ok 3 cm kawałki. Ziemniaki, fasolkę i bób ugotować każde oddzielnie uważając, żeby pozostały jędrne – lepiej lekko twarde niż żeby się nie rozpadały (szczególnie ziemniaki i bób). Ziemniaki i fasolkę ostudzić. Bób przelać zimną wodą, przestudzić i zdjąć łupinki.

  2. Ziemniaki pokroić w większą kostkę. Zmiksować wszystkie składniki pesto – w razie potrzeby dolać oliwy – konsystencja ma być rzadsza niż klasycznego pesto- bardziej przypominająca gęsty sos. Zalać składniki sałatki pesto, wymieszać i odstawić do przegryzienia ok. godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń