Do góry

Dodatki Przepis na:

Salceson z serduszek i żołądków

Salceson z serduszek i żołądków

Autor: fafiatko

Przepisów i artykułów: 141 Ocena: 2121

Dodano: 11.06.2018

Odsłon: 3338

Delikatne mięso w galarecie na kanapki

Składniki

  • serca z kurcząt 0,5 kg
  • żołądki z kurcząt 0,5 kg
  • przyprawy bulionowe: liść, ziele, sól, pieprz
  • warzywa bulionowe: marchew, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek
  • zielenina bulionowa: lubczyk, pietruszka, nać selera
  • Żelatyna około 6-8 łyżeczek
  • Majeranek
  • Czosnek
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyte i oczyszczone serca i żołądki gotowałam półtorej godziny w litrze wody z warzywami, przyprawami i zielenina bulionową.
    Tak jak zwykły rosół. Można zebrać ewentualny nadmiar ok.


  2. Po tym czasie odcedziłam bulion, zostanie około pół litra, i rozmieszałam w nim żelatynę- podwójną dawkę czyli 6 łyżeczek, dodałam roztarty majeranek i przeciśnięty ząbek czosnku

    Do tężenia salcesonu użyłam pojemnika szynkowara, ale lepiej sprawdza się zwykła ucięta butelka po wodzie półtoralitrowej.
    Włożyłam do niego ugotowane podroby, pokrojoną w kostkę marchew i całość zalałam bulionem z żelatyną.

  3. Następnego dnia salceson można kroić na kanapki, lub jeść jak galaretę skropioną sokiem z cytryny lub octem po dawnemu.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń