Do góry

Zupy Przepis na:

Salmorejo, czyli hiszpańska zupa krem z pomidorów na zimno

Salmorejo, czyli hiszpańska zupa krem z pomidorów na zimno

Autor: Espanol2011

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 62

Dodano: 23.02.2012

Odsłon: 4019

Pyszne danie na upalne letnie dni

Składniki

  • dojrzałe pomidory, 1 kg
  • zielona papryka, 1/2
  • ząbek czosnku, 1
  • łyżeczka soli, 1,5
  • biały chleb, 30 gram
  • Oliwa z oliwek Baena, 125 ml
  • ocet winny, 1 łyżeczka
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyć, obrać i pokroić pomidory na kawałki.

  2. Umyć dobrze paprykę i pokroić ją.

  3. Pokroić chleb na cienkie kromki, aby łatwiej je było rozdrobnić.

  4. Włożyć do dzbanka miksera wszystkie składniki i zmiksować aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji majonezu lub gęstego kremu.

  5. Przechowywać salmorejo w lodówce. Podawać na zimno, polewając odrobiną oliwy z oliwek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 23 lutego 2012 Poczekam do lata z wypróbowaniem tej zupy,no i latem pomidory sa lepsze,takie pełne słonca.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń