Do góry

Przekąski Przepis na:

Sambosaki ze szpinakiem i serem

Sambosaki ze szpinakiem i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 4040

Dodano:

Odsłon: 6328

Egipskie "pierożki"

Składniki

  • ciasto filo mrozone- u mnie przycięte
  • oliwa do pieczenia
  • dowolny farsz, u mnie:
  • Szpinak
  • czosnek 3 zabki
  • gałaka, sól, pieprz
  • ser zółty
  • sezam do posypania
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sambosaki oryginalnie smaży się na głębokim tłuszczu, ale od lat piekę je w piekarniku i są lżejsze.
    Można użyć każdego ulubionego farszu, są szybkie w przygotowaniu i smaczne.
    Kupiłam gotowe mrożone ciasto filo przycięte pod rozmiar sambosaków/ samosy w innych krajach.

    Farsz: podsmażyłam czosnek na oliwie, wrzuciłam pokrojony szpinak i po paru minutach doprawiłam solą pieprzem i gałką- gotowe!
    Na paski ciasta ułożyłam farsz i ser i zawinęłam w trójkąty.

  2. Pierożki ułożyłam na posmarowanej blasze, posmarowałam je oliwą i posypałam sezamem. Piekłam 10 minut w nagrzanym mocno piekarniku.
    Najlepiej smakują z sosami- u mnie jogurtowo- czosnkowym.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (38)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń