Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab 5-minutowy

Schab 5-minutowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 795

Dodano:

Odsłon: 11902

Idealny pomysł na domową, zdrową wędlinę, którą możemy wykonać przy minimalnym nakładzie pracy.

Składniki

  • 1 kg dobrej jakości schabu
  • 5 ziaren jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki soli
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kolendry (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Mięso myjemy i wycinamy białe części, których nie chcemy zjeść. Do dużego garnka wlewamy ok. 2 litry zimnej wody. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy wraz z czosnkami, musztardą i majonezem. Mieszamy i wkładamy do środka schab. Włączamy ogień i gotujemy przez równo 5 min. (nie więcej!) od momentu zagotowania. Wyłączamy ogień i zostawiamy w przykrytym garnku na 6 h (lub całą noc jak kto woli). Po tym czasie garnek ponownie wstawiamy na ogień i znów gotujemy 5 min. od momentu zagotowania się wody. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po czym schab wyciągamy z zalewy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie plasterki. Idealnie komponuje się z tartym chrzanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń