Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab domowy z suszonymi pomidorami

Schab domowy z suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 5056

Dodano:

Odsłon: 6640

Pyszna domowa wędlina którą przyrządzimy w bardzo krótkim czasie a smak jest niezastąpiony. Idealnie nadaje się dla maluchów przy rozszerzaniu diety kiedy to możemy dodać naprawdę odrobinę soli i mamy wędlinkę bez konserwantów.

Składniki

  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 opakowania przyprawy suszone pomidory (bądź 80g suszonych pomidorów, pół łyżeczki bazylii i oregano)
  • sól. pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Schab dokładnie myjemy, osuszamy. Następnie w małej miseczce dodajemy oliwę, przyprawę (bądź pokrojone drobno suszone pomidory, oregano, bazylie), sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Schab delikatnie nakłuwamy widelcem następnie nacieramy marynatą całe mięso. Odstawiamy do lodówki na 2h a najlepiej na całą noc w pojemniczku.

  2. Przekładamy mięso do rękawa. Luźno go związujemy wkładamy do zimnego piekarnika a następnie nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak długo jaką masę ma mięso - czyli w przypadku pół kg jest to 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i po ostudzeniu kroimy w plasterki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń