Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab duszony w mleku

Schab duszony w mleku

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 690 Ocena: 43839

Dodano: 01.11.2014

Odsłon: 18478

Kolejny przepis, z serii: bez szaleństwa, eksperymentów... itp. Minimalna ilość składników, niewielki nakład pracy i mamy soczysty, aromatyczny schab. Polecam Wam gorąco.

Składniki

  • schab bez kości 1.5 kg
  • mleko 3.2% około 1 l
  • czosnek 10 ząbków
  • sól, pieprz czarny mielony
  • mąka pszenna 1 łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Schab umyć, natrzeć solą, odstawić na godzinę. Następnie włożyć go do naczynia żaroodpornego, obłożyć plasterkami czosnku,posypać pieprzem, zalać mlekiem, ale tak aby wierzch schabu nie był przykryty płynem. Na początku wlałam około 600 ml mleka, w trakcie duszenia dolewałam jeszcze około 200 ml.
    Naczynie ze schabem wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 180 stopni, dusić do miękkości. Przypominam ponownie: Jeżeli mleko nadmiernie paruje należy go uzupełniać.
    Uduszone mięso wyjąć z naczynia, sos przecedzić, zagęścić zawiesiną z mąki i niewielkiej ilości wody, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Podawać z ziemniakami i sałatką z buraczków.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 04 listopada 2014 Robię schab w mleku z bardzo podobnego przepisu i powiem krótko REWELACJA! :))) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lolakiki 03 listopada 2014 Rewelacyjny pomysl, gratuluje. Ale sos wole zredukowac niz zageszczac maka.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń