Do góry

Dania główne Przepis na:

schab faszerowany

schab faszerowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 113

Dodano:

Odsłon: 12772

pyszne,wilgotne,delikatne

Składniki

  • kg schabu bez kosci najlepiej ladnego i mlodego
  • pol.kg miesa mielonego mieszanego-moze byc wolowo wieprzowe
  • boczek podsmazony i zmieony ok.trzy grube plastry
  • gorczyca,koledra,ziarenka pieprzu rozne kolory, tluczemy to w mozdziezu
  • czosnek-jesli jest na niego chec,moze byc bez jego dodatku
  • papryka slodka-dosc duzo
  • sol
  • troche oleju do brytwanki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. schab myjemy i robimy w nim dlugim nozem dziure.Nasaczym reke w oliwie i bierzemy odrobine czosnku z sola i smarujemy schabik od srodka.Na wierzchu tez.

  2. przygotowujemy mieso mielone,mieszamy z podsmazonym i zmielonym boczkiem,przez co zyskuje swietny aromat ta pieczen,dodajemy utluczone w mozdziezu przyprawy,ja dosc duzo uzywam ,ale to wedlug uznania.Dodajemy sol i papryke slodka.

  3. Nastepnie wkadamy w otwor mieso mieone i calosc posypujemy jeszcze papryka slodka wymieszana z majrankiem.Nastepnie na patelni lejemy oleju i podsmazamy na mocnym ogniuz kazdej srony.

  4. Wkladamy do zaroodpornego naczynia polewamy oliwa i przykrywamy folia aluminiowa,pieczemy w niskiej temp.Ale wtedy piecze sie mieso dosc dlugo,ale nie traci soku.Ja pieke w 120 stopniach ok.godziny do poltorej

  5. Nastepnie sciagam folie i pieke z 15 minut w wysokiej temp.200-220 stopni.

  6. Wyciagamy.Chwilke nalezy poczekac...i kroimy w plastry.Smakuja wysmienicie z ziemniakami,luba na zimno z chlebem.

  7. PAsuja idealnie buraczki:)

  8. POLECAM!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madziak 25 czerwca 2011 Schabik bardzo dobry, zrobiłam ostatnio na imieninową imprezę, goscią bardzo smakowało. 5 za przepis. Pozdrawiam :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń