Do góry

Dodatki Przepis na:

Schab krótko gotowany

Schab krótko gotowany

Autor: Mechanik79

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 2569

Dodano: 13.04.2017

Odsłon: 22459

Schab krótko gotowany to przepis idealny na święta Wielkanocy a trzydniowe przygotowanie idealnie wpasowuje się w trzy dni Wielkiego postu jednakże samo przygotowanie jest nieziemsko proste.

Składniki

  • 2 kg schabu wieprzowego
  • 2 l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dzień 1 : Z wszystkich składników robimy w garnku zalewę, wkładamy do niej oczyszczonego z błon schabowego. Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy przez 5 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Na noc garnek z zalewą i schabowym stawiamy w najchłodniejsze miejsce w domu.
    Dzień 2 : Całość w garnku zagotowujemy, gotujemy 5 minut na małym ogniu i ponownie zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy przez noc ponownie w najchłodniejszym miejscu.
    Dzień 3 : Schabowego wyjmujemy z zalewy i zawijamy w folię spożywczą. Przechowujemy w lodówce.

  2. Schab krótko gotowany pokrojony w grubsze plastry możemy podawać na ciepło np z sosem chrzanowym natomiast cienko krojony będzie świetnym dodatkiem do kanapek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 19 kwietnia Mam pytanie - dodajemy czosnek caly czy krojony lub zmiazdzony? Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 19 kwietnia Kolejne wspaniałe danie z Twojej kuchni. Przepis do plagiatorka i do zrobienia! Dzięki.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń