Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab na kapuście

Schab na kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Schab na kapuście"

Składniki

  • ok. 80 dag – 1 kg schabu bez kości
  • 1 nieduża główka kapusty białej lub włoskiej
  • 4-5 dużych
  • dojrzałych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże cebule
  • suszony tymianek lub oregano
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 55 minut

  2. Kapustę obrać ze zniszczonych liści. Przekroić, umyć, osuszyć. Następnie poszatkować. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, cebulę posiekać. W dość wysokim, szerokim garnku, na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę.

  3. Do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę razem smażyć. Wrzucić kapustę, oprószyć solą i dusić często mieszając. Gdy zacznie mięknąć i zmniejszać objętość, dodać pomidory, pieprz oraz suszone zioła. Trzymać na ogniu kilka minut.

  4. Schab oczyścić, umyć, osuszyć, podzielić na porcje, lekko utłuc. Każdego kotleta smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Posypać solą i pieprzem, można również oprószyć ulubionymi ziołami. Podawać od razu na gorącej kapuście.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń