Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony z ziemniakami

Schab pieczony z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 781

Dodano:

Odsłon: 451

Inny pomysł na schab :-)

Składniki

  • 350 g schabu (5 kotletów)
  • 750 g ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g masła
  • margaryna, smalec - do smażenia
  • sól, pieprz, oregano, majeranek, curry, przyprawa do ziemniaków
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w paski ok 1x1x3 cm, posolić, wymieszać i poddusić w rondlu na niewielkiej ilości margaryny. Następnie przełożyć do miseczki (ja najpierw odcedzam z nadmiaru tłuszcz na sitku) i przyprawić pieprzem, majerankiem, oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie dobrze wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na wierzch rozłożyć pokrojoną w piórka cebulę i wlać ok. pół szklanki wody.

  2. Ziemniaki obrać, pokroić w talarki o grubości ok. 0,5cm i poddusić w rondlu na niewielkiej ilości smalcu, aż nieco zmiękną. Następnie przełożyć je do miski (ja odcedzam, podobnie jak mięso, z nadmiaru tłuszczu na sitku), posypać przyprawą do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć równomiernie na mięsie i cebuli w naczyniu.

    Piec ok. godziny w temp. 180 stopni.



    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)
    Jako ostatnią warstwę można posypać nieco startego sera gouda lub, jeśli ktoś lubi, parmezanu :-)


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń